Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2008 15:07 - Пиратството ограбва, пиратството обогатява?
Автор: mimibakalova Категория: Други   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.11.2008 15:19


Повишеният интерес към проблематиката относно произведенията на интелектуалната собственост датира още от Древността. По думите на Сенека: ,,Ние казваме, че книгите принадлежат на Цицерон. Книжарят твърди, че притежава същите книги, и истината е на двете страни. Справедливо е да се каже, че те са и на двамата. Наистина те принадлежат  и на Цицерон, и на книжаря, но по различен начин’’.
Още в тези времена ценността на произведенията на духа се е изразявала не в материалната им субстанция - формата на овеществения труд, а в съдържанието, отразено в тях. Не трябва да се забравя обаче, че всяка творба е израз на личността на автора, която изисква закрила в същата степен, в каквато и икономическия потенциал на произведението.


Авторското право подлежи на търговска употреба, както всяка друга форма на собственост. Разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) са насочени именно към гарантиране използването на икономическия потенциал на собствеността.
В тясна връзка с авторското право са т.нар. сродни права - права на актьорите,-изпълнители върху произведението, права на производителите на звукозаписи върху записите и права на радио- и телевизионните оператори върху техните програми. Интересите на тези категории лица са застрашени от противозаконното им ,,дублиране’’; важно е изпълнителите да не допускат публично представяне на техните произведения без съгласието им; производителите на звукозаписи да могат да разрешават/забраняват възпроизвеждането на звукозаписите, вноса и разпространението на техни копия; представителните организации да се произнасят във връзка с  предаване или възпроизвеждане на техните програми.


Произходът на думата пиратство е от латински - pirata, но и в гръцкия  peira (περα) думата означава едно и също нещо - ,,опит, риск’’. Пиратството не само ,,ограбва’’, но и ,,обогатява’’, т.е. не е изключено да носи и ползи - факт е, че създава един нелегитимен глобалнодействащ пазар, генериращ приходи в милиарди. Същевременно множество адвокатски къщи и рекламни агенции, занимаващи се с право на интелектуалната собственост, се препитават именно с разрешаването и популяризирането на подобни проблеми.


В епохата на Homo Xerox (на информационното общество), Homo Xerox e всъщност Homo Sapiens, потънал в океана на информация, която непрекъснато се разпространява и тиражира. Етимологията на английската дума copy e от латинската форма, означаваща ,,изобилие"". От друга страна определени видове информация трябва да бъдат защитени, поради съображения, свързани именно с авторските права. Ученът Андрю Пъдерхат твърди, че подобна закрила не е имало по времето на Шекспир и въпреки това неговото творчество не е пострадало.


Правото на интелектуалната собственост е основната юридическа база, върху която се развиват различните произведения, компютърните системи, софтуерът, Интернет, класифицираните информационни масиви, базите данни и др. Гражданскоправната защита на тези обекти на интелектуалната собственост откриваме в едноименната глава ХII на Закона за авторското право и сродните му права.
Предоставени са възможности за алтернативно/кумулативно предявяване на пет основни иска:
- за обезщетение на нанесените вреди;
- за преустановяване на неправомерното използване;
- за изземване и унищожаване на неправомерно възпроизведените екземпляри от произведението; - за изземване от употреба на презаписващите и възпроизвеждащи устройства;
- за придобиване на иззетите неправомерно възпроизведени екземпляри и т.н.


Наред със ЗАПСП, Конституцията също прокламира свободата на художественото, научното и техническото творчество, като предвижда особена закрила от закона на авторските и сродните на тях права (чл.54).


Като продължение на този принцип и като част от медийната кампания на Министерство на културата ,,Пиратството ограбва’’, 2007г. са създадени огромни черно - бели постери, върху които могат да бъдат разпознати образите на 29 български творци,  сред които Цветана Манева, Кирил Маричков, Георги Чапкънов, Хилда Казасян, Христо Гърбов, Мария Илиева, Графа, Иван Лечев и много други. На следващо място провежданите полицейските акции срещу Интернет пиратството, телевизионните клипове, сесиите на Съвета за защита на  интелектуалната  собственост представляват само малка част от действията, предприети в рамките на тази кампания. 


От съществено значение е както реципирането на Общностното законодателство, така и съобразяването с постановките в легислатурата на САЩ. В противовес на тези порочни практики, Службата на Търговския представител на САЩ всяка година изготвя  т.нар. Доклад 301, в който държавите са разделени на категории, в зависимост от това в каква степен се спазват постановените охранителни мерки, във връзка със закрилата на интелектуалната собственост в Щатите. Попадането в т.нар. Черен списък е сигурен знак за бъдещото влошаване на външнотърговските отношения на всяка една страна със САЩ. . Към днешна дата страната ни вече не фигурира в графата от "държави за наблюдение" от Списъка 301 на търговското представителство на САЩ.
В световен мащаб IIPA (International Intellectual Property Alliance) изчислява за 2007 г. загубите на американските индустрии, резултат от интелектуално пиратство, на 30-35 милиарда щатски долара, като тази цифра не включва значителните загуби, дължащи се на пиратството в Интернет, които все още не могат да бъдат оценени с точност. Същевременно IIPA работи за утвърждаването на постановленията и принципите на Световната организация за интелектуална собственост (World Intellectual Property Organization).


В тази връзка в международен план са създадени договори за свободно използване на произведения Creative Commons, които създават една допълнителна възможност за свободно използване на произведения. Възможно е самият автор да реши, че не желае да ползва пълния обем права, които му дава законът. По тази причина през 2001 г. в САЩ са изготвени няколко типови договора, които авторите могат да прикрепят към произведенията си, за да изразят своята воля да не се ползват от всички, а само от някои права, които законът им дава.

Широкоразпространено сред специалистите е мнението, че правото на информираност е ограничавано от законодателството в тази област. Произходът на думата ,,знание ‘’откриваме в индевропейските езици и означава раждам, т.е. знанието означава развитие. Следователно релацията с развитието на човека е заложена в самата дума! Важно е да се преодолее противоречието между необходимостта от защита на авторите и необходимостта от свободен достъп до знание. Това може да стане чрез съблюдаване и стриктно спазване на националните и глобални законодателни механизми, в комбинация със зачитане на прокламираните в национален и международен план права на  гражданите.



Тагове:   ограбва,   обогатява,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimibakalova
Категория: Други
Прочетен: 8417
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 28
Архив